Thomas väg tillbaka
Med rätt stöd och hjälp kan vi alla hitta kraften att skapa förändring i våra liv. Men det kräver att du är beredd att göra fotarbetet. Så säger Thomas när vi möter honom på hans nya arbetsplats, närmare ett år efter att han drabbades av en drogutlöst psykos. Idag är han drogfri och redo att söka eget boende. Det här är hans berättelse.
Thomas var illa däran. Den här novemberkvällen hade han fallit djupt ned i sitt missbruk efter en tuff höst. De olika droger han tagit under kvällen hade utlöst en svår psykos. Hot och faror lurade överallt och alla var ute efter att skada honom. Nu befann han sig utanför stadsmissionens härbärge, men utan att veta om han kunde lita på personalen och de andra som befann sig där.
Medarbetare Anna-Karin stod framför honom och frågade om han inte skulle följa med henne till sjukhuset. Hon hade knappt känt igen honom och var osäker på om han skulle klara sig genom natten. Thomas var misstänksam, livrädd för att någon skulle skada honom.
På något sätt vann hon Thomas förtroende, trots hans oro och rädsla. Tillsammans åkte de till sjukhuset och Anna-Karin satt med honom i väntrummet på psykiatriska akutmottagningen tills han fick den vård han behövde.
”Jag var livrädd, men Anna-Karin fick mig att stanna kvar i väntrummet. Hade jag inte gjort det hade jag nog inte levt idag,” berättar Thomas.
Thomas fick den vård han behövde och nu följde en intensiv tid. Thomas fick komma till boendet Motivet där han med tiden lyckades sluta med drogerna. Därefter fick han komma till nästa instans, boendet Slussen.
”De trodde nog att jag skulle dra därifrån, men jag stannade kvar. De tjatade på mig, peppade mig. Jag fick bra hjälp. Tack vare det kunde jag flytta till en egen träningslägenhet”, fortsätter Thomas.
För att fortsatt hålla sig drogfri var han tvungen att ta itu med de problem som följt honom genom livet och som bidragit till hans missbruk. Samtalen och stödet från självhjälpsgrupper betydde mycket. Thomas förklarar att drogerna varit ett symtom och att han var tvungen att ändra saker i sitt liv för att skapa en hållbar förändring.
”Jag växte upp bland olika barnhem och fosterhem och saknade trygghet. Det har påverkat mig och mina relationer. I min ungdom utbildade jag mig till barnskötare för att kunna ge tillbaka något som jag aldrig själv har fått. Men mina problem i relationer har lett till att jag inte tagit hand om mig själv. Idag har jag förstått att jag måste älska mig själv innan jag kan älska någon annan.”
En viktig del för att hitta tillbaka till sig själv är att ha en sysselsättning. För ett par veckor tillbaka började Thomas arbetsträna på ett lokalt café. Han börjar sina dagar klockan 06.00 varje morgon och arbetar några timmar på förmiddagen.
”Jag trivs hur bra som helst, de är fantastiska här. Jag trivs med mina arbetsuppgifter och gillar att möta folk”.
Nästa mål är att kunna ta del av en av kommunens lägenheter via ett så kallat kommunkontrakt. För att göra det måste du som hyresgäst bland annat vara helt fri från droger.
”Jag har varit drogfri i elva månader. Men jag måste ta en dag i taget. Klart att jag har visioner och drömmar, men jag påminner mig själv varje dag om hur tacksam jag är över att ha tagit mig hit. Det boostar mig att välja livet, varje dag. Det är lätt att gå tillbaka till gamla mönster och därför måste jag fortsätta med fotarbetet. Det viktigaste för mig är att vakna frisk”, säger Thomas.
Idag har det gått närmare ett år sedan Anna-Karin hittade Thomas utanför härbärget. De har fortfarande kontakt och han hör av sig då och då för att berätta hur det går och hur han mår. Det blir extra viktigt med stöd på vägen eftersom den här typen av livsstilsförändring ofta innebär att ta farväl av gamla bekantskaper som fortfarande är aktiva i missbruk.
”Hade det inte varit för Anna-Karin hade jag inte levt idag”, säger Thomas. ”Jag tog chansen att förändra mig själv. Nu vill jag dela med mig av min historia för att visa att allt går, så länge du har den rätta viljan.”